Dplus van HEIDENHAIN: nieuwe mogelijkheden voor robots, liften en chips

Het meten van meer dan één dimensie – daarvoor staat de afkorting Dplus in de naam van diverse meetsystemen van HEIDENHAIN. Dit biedt nieuwe mogelijkheden in heel verschillende toepassingen: voor zeer nauwkeurige robots en veilige cobots, permanente rembewaking in liften of fijnere structuren bij de productie van halfgeleiders en elektronica, bijvoorbeeld bij Hybrid Bonding.

De inductieve Dual Encoder KCI 120 Dplus combineert motorfeedback en positiemeting in één roterende encoder. Hiervoor heeft hij een centrale tastkop en twee afzonderlijke gradenbogen. Met zijn positiemeting na de overbrenging compenseert hij ontwerpgerelateerde onnauwkeurigheden van zeer mobiele en dynamische robots. Dat zorgt niet alleen voor meer nauwkeurigheid bij de TCP, maar de puur seriële interface EnDat 2.2 met Functional Safety maakt ook het gebruik in veilige toepassingen mogelijk, zoals cobots, voor de samenwerking tussen mens en robot.

De liftsensor KCI 419 Dplus levert niet alleen positiewaarden als motorfeedback voor de liftregeling, maar verhoogt bovendien de bedrijfszekerheid. Hiervoor detecteert de roterende encoder continu de remslag. Op basis van deze gegevens kan de volgelektronica de remstatus – gelicht of gesloten – en de slijtage van de rem afleiden. Voor de lifttechniek zijn geen microschakelaars voor de remontgrendelingsbewaking meer nodig. Bovendien levert de KCI 419 Dplus door zijn directe nabijheid tot de motor en bij de remmen zonder extra sensoren relevante gegevens voor de temperatuurbewaking – eveneens een aanzienlijk voordeel voor de hogere beschikbaarheid en veiligheid van liftsystemen.

De lineaire encoder LIP 6000 Dplus met de MULTI-DOF-TECHNOLOGIE van HEIDENHAIN registreert niet alleen de positie in de hoofdmeetrichting maar ook een nevenmeetrichting uiterst nauwkeurig en direct. Hierdoor zijn afwijkingen in andere meetrichtingen die van invloed zijn op het complete systeem zichtbaar en kunnen deze worden gecompenseerd voor een veel hogere nauwkeurigheid van de meting. Door het gebruik van meerdere Dplus-aftastkoppen op een Dplus-liniaal of de combinatie van meerdere lineaire encoders LIP 6000 Dplus is het mogelijk om maximaal zes vrijheidsgraden te registreren. In totaal leidt dit tot een duidelijk verhoogde absolute nauwkeurigheid, bijvoorbeeld voor nog fijnere structuren bij Hybrid Bonding.